Košari – to nejvíc nejlepší jídlo z Dahabu

Jestli existuje jídlo, které dokážu jíst každý den a nepřejíst se, jsou to Košari a sama sobě jsem hubovala, že jsem je objevila až dva týdny před odjezdem z Dahabu. Jakmile jsem je ochutnala, staly se mým každodenním rituálem. Po potápění, za odměnu, nebo prostě jen tak. Jedna porce stačila, abych byla přecpaná.

Z každé mojí cesty si přivezu suvenýr. A to suvenýr v podobě místního receptu. Protože jestli na cestování je něco opravdu úžasného, tak je to poznávání různých kuchyní, jídel a chutí.

O to zajímavější to potom je, když se dokážete dostat do kuchyně a vařit jídlo přímo s místními. Mohla jsem tak vařit v Řecku, Turecku, Itálii (a to dokonce s kuchařem co vařil pro papeže), Švýcarsku, Kanadě a teď i Egyptě. Prostě jsem se zeptala místního vyhlášeného podnikatele, který každý den uvaří a rozprodá dvě obrovské várky košári. Mimo sezónu cca 80 porcí, v sezóně i 400. Kývl a já se tak mohla podívat doslova a do písmene pod pokličku.

Mistr Ali z I’m famous koshary je na svůj byznys náležitě hrdý

Jsou košari tradiční Egypté jídlo?

Ano i ne. Existují dvě verze, odkud se tohle pro Egypt tradiční jídlo vzalo. První verze říká, že košari s sebou do Egypta přivezli Indičtí obchodníci. Druhá, že v zemi je tolik koptských křesťanů kteří se často postí, že dali ingredience co mohou jíst v době půstu dohromady, až vzniklo košari.

Košarí, Koshary, Kushari…

…jedná se o mix těstovin, rýže, čočky a rajčatové omáčky s cizrnou. Celé to korunuje osmahnutá cibulka a podtrhují pálivá rajčatová a česneková omáčka.

V tomhle pojízdném stánku prodává každý den na hlavní promenádě.

Nenechte se zmást. Recept sice zvládne každý, ale není tak jednoduchý jak by se zdálo. Na internetu najdete hodně zaručených receptů. U každého mě ale překvapí, jak je krátký. Vměstnat tenhle recept do šesti kroků mi přijde hodně málo. Proto vydržte, tenhle recept bude delší, ale jak říká Ali z I’m famous Koshary, je to ten nejlepší recept. Aby ne, je po jeho babičce a za posledních 30 let ho jistě dovedl k dokonalosti.

Takhle vypadá navařená jedna dávka mimo sezónu.

Na ingrediencích záleží

Většina jídel, které si uvařím po návratu domů, chutná jinak. A je to hlavně tím, že ingredience které se dají sehnat u nás a v dané lokalitě se dost liší. V tomhle případě si jen dejte pozor, abyste nezaměnily koření a druh octu.

Ingredience

Košari se vaří ve velkém. Porce pro jednoho se nevyplatí. Čapněte proto od všeho po pytlíku, nebo v bezobalu si odsypte jedno kilo. Garantuju vám, že nezbude nic.

– rýže

– drobné makarony

– nudle do polévky

– špagety

– červená čočka

– obyčejná čočka

– rostlinný olej (ale ne olivový, prostě obyčejný, třeba slunečnicový)

– sladký hroznový ocet

– cibule

– česnek

– cizrna

– sůl

– pálivá paprika

– kurkuma

– fenykl

– rajčata

Postup

Příprava den předem

1. Osmahněte si cibuli nakrájenou na proužky úplně dozlatova. Je potřeba cibuli nechat dobře vykapat. Ideální je kovový cedník s mističkou vespod.

2. Namočte si obyčejnou čočku.

3. Důležitá je příprava tomatové omáčky. Ta je spolu s česnekovou srdce košari. Rajčata rozpulte, uvařte je a nechte v té vodě přes noc. Pozor, nesmí se rozpadat.

Česneková omáčka

Uvařte si rozmačkaný česnek spolu s kurkumou a solí ve vodě.Na česnekovou omáčku si uvařte ve vodě rozmačkaný česnek. Nakonec přidejte hroznový ocet (sladký a ne jablečný!)

Část této omáčky přijde do rajčatové omáčky. A ještě jednu část si osmahněte na oleji. Později se s tím prolijí uvařené těstoviny.

Rajčatová omáčka

Pálivá: rozmixujte rajčata i s vodou. Malou část odeberte, přidejte hodně pálivé papriky, kurkumu, fenykl a olej. Povařte, dokud se to celé jakoby nevpije.

Nepálivá zálivka: zbytek rozmixovaných rajčat uvařte s kurkumou, solí a cizrnou. Sem nakonec přijde ta neosmažená část česnekové omáčky.

Všechny omáčky nechte vystydnout.

Pálivá rajčatová omáčka
Rajčatová a česneková omáčka

Samotný postup vaření

1. Dejte vařit obyčejnou čočku. Nesolte hned, ale až po cca 3 minutách.

2. Rýži hodně propláchněte. Odeberte většinu a smíchejte s červenou čočkou.

3. Zbytek rýže si osmahněte na oleji. Jak jemně zhnědne, přidejte část makaronů a nudliček do polévky. Ano neuvařených. Jakmile i makarony a nudličky chytí barvu, přidejte zbytek rýže s čočkou a uvařte. Na plném plameni cca 5 minut, potom stáhněte na minimum a nechte pomalu dojít.

Smažení rýže, nudlí a makaronů
Promíchání před vařením

4. V dalším hrnci s vodou a olejem si uvařte nalámané Špagety a zbytek makaronů.

5. A pak už to všechno hezky smíchejte. Výsledek by měl vypadat nějak takto:

Smíchaná směs košari bez omáčky a cibule

Servírujte tak, že promíchanou směs nandáte do mističek, polijete nepálivou rajčatovou omáčkou s cizrnou a posypte osmahnutou cibulkou. Česnekovou omáčku a pálivou rajčatovou, ať si každý dá podle chuti (já je mám ráda obě!).

Jako perličku na konec se s vámi podělím o trochu nepříjemnou situaci. Mistr Ali se do mě díky mým častým návštěvám jeho pojízdného stánku a pár společným hodinám v kuchyni, zamiloval. Když jsem odjížděla doprovodil mě na autobus a koupil čaj na rozloučenou. Potom to bylo horší. Psal zmatené zprávy jak mu chybím a miluje mě. No musela jsem ho všude smazat a zablokovat. Nicméně netruchlil dlouho, podle jeho profilovky na Facebooku už má novou oběť.

Jestli jste už navštívili Egypt, nejspíš jste košari vyzkoušeli. Určite to byly ty „nejlepší na světě“. Podělíte se o svůj tip, kde vám chutnali nejvíc?

Jinak jsem samozřejmě zvědavá, jestli recept vyzkoušíte. Vím určitě, že Pavla jo, protože na tenhle recept čekala opravdu dlouho. Vy ostatní se pak pochlubte v komentáři svými košari. Už se těším.

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější

Pro první zkušební přechod s Mikolášem jsem si vybrala Šumavu. Je ‚‚za barákem‘‘, prošla jsem ji v roce 2017. Jednotlivé části znám velmi dobře a věděla jsem, do čeho jdu. Být na cestě sama, je výzva a vystoupení z komfortní...

Nově opravený hradlový most Rechle byste si neměli nechat ujít. Můžete velmi pohodlně zaparkovat hned vedle, ale já pro vás mám tip na 11 km pěší okruh pro zdatnější turisty. Můžu vám zaručit, že projdete zajímavými a stále ještě trochu divokými...

Mohlo by se líbit

Víc na Instagramu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *